Filipe Vilas-Boas (PT)

(dot) gov (2017)

Μελάνι εξάχνωσης σε ύφασμα, 100 x 150 

Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης Filipe Vilas-Boas στο έργο του (dot) gov (2017), παρουσιάζει δύο ειδικά διαμορφωμένες σημαίες που παραπέμπουν στις σημαίες της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο καλλιτέχνης διερευνά τις επιπτώσεις της συνεχούς συνδεσιμότητας μας στρέφοντας την προσοχή στα ίχνη – δεδομένα – που αφήνουμε πίσω. Σε μια κοινωνία που βασίζεται όλο και περισσότερο σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες, τα δεδομένα μας καταγράφονται και συλλέγονται ενώ μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να αξιολογηθούν με ακρίβεια. Η  κινεζική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα σύστημα που βασίζεται στην ανταμοιβή και μοιάζει να έχει εμπνευστεί από βιντεοπαιχνίδι. Πολίτες κερδίζουν κοινωνικούς πόντους βάσει των υποχρεώσεων τους απέναντι στο κράτος και αξιολογούνται βάσει της συμπεριφοράς τους στην κοινωνία. Στη νέα σημαία “The Rated Republic of China”, ο Filipe Vilas-Boas τροποποιεί διακριτικά την κινεζική σημαία και υπαινίσσεται το αστέρι που βασίζεται στο σύστημα κατάταξης και το ριζοσπαστικό κινεζικό σύστημα εκχώρησης κοινωνικής βαθμολογίας. Αυτή η διαδικασία ποσοτικοποίησης είναι σήμερα ολοένα και ευκολότερη χάρη σε μια πληθώρα ψηφιακών πλατφορμών που συλλέγουν τα προσωπικά μας δεδομένα και αξιολογούν συνεχώς τις κινήσεις μας σε πραγματικό χρόνο.

Στη σημαία “United Likes of America”, ο Vilas-Boas αντικαθιστά τα αστέρια της αμερικανικής σημαίας με ένα εικονίδιο παρόμοιο με το “like” του Facebook. Ο καλλιτέχνης αναφέρεται στις νέες μορφές εξουσίας που προκύπτουν από τις καθιερωμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες επηρέασαν ακόμη και τις αμερικανικές εκλογές το 2016 και, κατά συνέπεια, σημάδεψαν την ιστορία του έθνους μέσω του εκλογικού θριάμβου του Ντόναλντ Τραμπ. Το έργο ασκεί κριτική σε δυο κράτη με τη μεγαλύτερη επιρροή στην τεχνολογική βιομηχανία παγκοσμίως ενώ σχολιάζει την άνοδο των εργαλείων μαζικής παρακολούθησης και την κατάχρηση εξουσίας εις βάρος των θεμελιωδών ελευθεριών του ατόμου.

Βιογραφικό

Ο Filipe Vilas-Boas (Πορτογαλία, 1981) είναι καλλιτέχνης πολυμέσων που ζει στο Παρίσι. Χωρίς να είναι αφελής τεχνολογικός ουτοπιστής ή απρόθυμος τεχνοφοβικός, εξετάζει τη χρήση της τεχνολογίας και τις ηθικές και αισθητικές της συνέπειες. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί στα Portuguese Emerging ArtBooks, εκδόσεις 2018 & 2019, και έχουν προβληθεί διεθνώς, όπως στο Nuit Blanche Paris, την UNESCO, τη Μπιενάλε Σιάνα, το Le Cube, τη Μπιενάλε Némo – Le 104 (FR), το Ibrida, το Share Festival (IT), ADAF (GR), Monitor – Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Ηρακλείου (GR), Zaratan, MAAT Museum (PT) και στην Tate Modern (UK).

Courtesy the Artist, (dot) gov (2017)
info [at] no-internet.org
FacebookInstagram

Supporting Creativity NEON

Supported by BIOS.ROMANTSO